МУЛЬТИНУТРІЄНТНІ ФУНКЦІОНАЛЬНІ НАПОЇ ДЛЯ РЕАБІЛІТАЦІЇ ТА ПРОФІЛАКТИКИ ПОСТТРАВМАТИЧНИХ СТРЕСОВИХ РОЗЛАДІВ - КУРИЛЕНКО, ЮЛІЯ; СУХЕНКО, ВЛАДИСЛАВ; АНДРОНОВИЧ, ГАЛИНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У роботі представлено результати розробки та дослідження мультинутрієнтних функціональних напоїв, створених на основі природної рослинної сировини з нейропротекторними та адаптогенними властивостями. Метою дослідження було обґрунтування вибору компонентів, що сприяють підвищенню стійкості організму до негативних зовнішніх впливів, покращенню роботи нервової системи та загальному відновленню психоемоційного стану людини при реабілітації та профілактиці посттравматичних стресових розладах. Як основні інгредієнти використано натуральні соки — апельсиновий, яблучний, обліпиховий та бузиновий, які є джерелами вітамінів, органічних кислот та антиоксидантів. До складу також введено екстракт меліси, що має заспокійливу дію, насіння льону — джерело поліненасичених жирних кислот і рослинного білка, а також пророщені зерна злаків, збагачені вітамінами групи B та мікроелементами.Було виготовлено три зразки напоїв, які піддавали фізико-хімічним і органолептичним дослідженням. Визначали вміст основних макроелементів (магнію, кальцію, калію, натрію), що відіграють важливу роль у підтриманні функцій нервової та серцево-судинної систем. Органолептичну оцінку проводили за п’ятибальною шкалою, враховуючи показники зовнішнього вигляду, кольору, аромату, смаку, консистенції та післясмаку.За результатами аналізу встановлено, що найвищі показники якості продемонстрував зразок №2, який отримав найвищі оцінки дегустаторів за смаком, ароматом і консистенцією. Отримані результати підтверджують доцільність використання запропонованої рецептури та компонентного складу для створення функціональних напоїв із підвищеною біологічною цінністю. Розроблений напій може бути рекомендований для раціонів харчування осіб, які зазнають інтенсивних фізичних чи розумових навантажень, з метою підтримання енергетичного балансу, профілактики нервового виснаження та покращення загального самопочуття.