НЕЧІТКЕ КЛАСТЕРНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ЕНЕРГЕТИЧНОГО ВИХОДУ БІОГАЗУ - ДУБЧАК, ЛЕСЯ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У статті розглянуто застосування методу нечіткої кластеризації Fuzzy C-means для аналізу впливу сировинного складу на енергетичний вихід біогазових установок. Запропоновано підхід до нормалізації вхідних даних, розрахунку функцій належності та прогнозування кількості біогазу за допомогою зваженого середнього значення виходу по кластерах. У роботі використано дані про масу компонентів сировини (гній, зерно, буряк, кукурудза, послід) та результуючу кількість виробленої енергії. Результати демонструють ефективність запропонованої моделі в умовах невизначеності, зокрема при відсутності точного історичного аналога. Методика дозволяє виявляти оптимальні комбінації сировини, оцінювати потенціал нових сумішей та ідентифікувати неефективні режими роботи установок. Це відкриває перспективи інтеграції моделі в інтелектуальні системи моніторингу та адаптивного керування процесом біогазогенерації.