НОРМУВАННЯ АНТРОПОГЕННОГО НАВАНТАЖЕННЯ НА ВОДНІ ЕКОСИСТЕМИ: КРИТЕРІЇ ОЦІНКИ ТА УПРАВЛІНСЬКІ РІШЕННЯ - КІРЕЙЦЕВА, ГАННА; ЦИГАНЕНКО-ДЗЮБЕНКО, ІЛЛЯ; ХОМЕНКО, СВІТЛАНА; ПІДВИСОЦЬКИЙ, ВІКТОР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Водні екосистеми сьогодні перебувають під безпрецедентним тиском трансформаційних змін, що характеризуються незворотністю та кумулятивним ефектом. Особливої уваги потребують водно-болотні угіддя як найбільш вразливі компоненти водних екосистем, що виконують критично важливі екологічні функції. Метою дослідження є систематизація наукових досліджень теоретичних підходів до визначення трансформаційних змін водних екосистем та розробка критеріїв їх оцінки для прийняття обґрунтованих управлінських рішень. Проведено комплексний аналіз сучасних теоретичних підходів, систематизацію наукової літератури та бібліометричний аналіз 2835 публікацій у базі даних Scopus за період 1990-2024 років. Результати засвідчили експоненційне зростання публікаційної активності з початку 2000-х років, що відображає зростаючу актуальність проблематики. Запропоновано визначення трансформаційних змін водних екосистем як суттєвих, часто незворотних змін у структурі, функціонуванні та екологічній стабільності водних середовищ, викликаних природними та антропогенними факторами. Розроблено систему критеріїв оцінки трансформації водних екосистем, що включає гідрологічні, фізико-хімічні та біологічні показники з відповідними кількісними індикаторами для нормування антропогенного навантаження. Проаналізовано кумулятивні ефекти основних факторів впливу: урбанізації, кліматичних змін та воєнних дій. Встановлено, що поєднання різних факторів створює синергетичні ефекти, що значно перевищують простий адитивний вплив. Наукова новизна полягає у формуванні цілісної концептуальної рамки для розуміння трансформаційних змін водних екосистем та розробці підходів до їх регулювання. Практична значущість обумовлена можливістю використання результатів для розробки ефективних стратегій управління водними ресурсами в умовах множинних стресових впливів та забезпечення сталого розвитку водогосподарської галузі.