ДОСЛІДЖЕННЯ СУЧАСНИХ МЕТОДІВ ТА ТЕХНОЛОГІЧНОГО УСТАТКУВАННЯ ДЛЯ ІМПРЕГНУВАННЯ ТЕКСТИЛЬНИХ МАТЕРІАЛІВ - СИНЮК, ОЛЕГ; ЄРІЙ, АНДРІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У роботі представлено результати аналізу сучасних методів імпрегнування текстильних матеріалів, їх технологічних особливостей, переваг та обмежень. Детально досліджено технологічне обладнання для просочування тканин і волокон, а також запропоновано класифікацію актуальних методів обробки. Сучасні галузі промисловості (авіабудування, виробництво спецодягу, інтер’єрні матеріали) вимагають підвищених експлуатаційних характеристик текстилю, зокрема вогнестійкості, гідрофобності та стійкості фарбування. Товстошарові матеріали (ватин, технічні неткані полотна, важкі брезенти) традиційно мають низьку глибину просочування антипіренами та барвниками. Класичні методи (занурення, розпилення) нерідко забезпечують недостатньо рівномірний розподіл реагентів у внутрішніх шарах, що знижує ефективність обробки. У зв’язку з цим, пріоритетним напрямком досліджень є розробка інноваційних технологій, зокрема: ультразвукова кавітація, вакуумне імпрегнування, застосування наноемульсій та плазмова модифікація. На основі аналізу існуючих підходів сформовано багаторівневу класифікацію методів просочування та систематизовано відповідне технологічне обладнання. Окреслено перспективні напрямки підвищення вогнестійкості, що потребують подальших досліджень, виокремлено кавітаційний метод імпрегнування. Ключові вимоги до сучасних технологій імпрегнування: ефективність – глибоке та рівномірне просочування товстих матеріалів; збереження механічних властивостей матеріалу; скорочення часу обробки. Теоретичні дослідження доводять, що комбінація занурення з ультразвуковою кавітацією забезпечує: підвищення глибини проникнення реагентів через мікроударні ефекти, що розширюють пори волокон; однорідний розподіл імпрегнантів по всій товщині; скорочення тривалості процесу порівняно з традиційними методами.