КРИТЕРІЙ РОБАСТНОСТІ У ЦИФРОВИХ ВОДЯНИХ ЗНАКАХ НА ЗОБРАЖЕННІ - ПАЗЮК, ОЛЕКСАНДР; Гадьо, Ірина (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У статті розглянуто ключові аспекти оцінювання робастності цифрового водяного знака на зображеннях до різних категорій атак. Описано типові категорії атак: стиснення з втратами (наприклад, JPEG, JPEG2000), додавання шуму (гаусівського та імпульсного), геометричні перетворення (обертання, масштабування, обрізування), лінійне й нелінійне фільтрування, зміна кольорового простору (яскравість, контрастність, колірний баланс) та комбіновані спотворення. Проаналізовано основні компроміси між робастністю, з одного боку, та непомітністю, ємністю й безпекою — з іншого. Запропоновано відповідні метрики для об’єктивної оцінки ефективності методів водяного нанесення ЦВЗ, зокрема BER, NCC, PSNR і SSIM. Описано сучасні підходи до оптимізації вбудовування знака з урахуванням характеристик зорової системи людини та криптографічного захисту. Визначено умови досягнення прийнятного балансу між параметрами системи.