КОНЦЕПТ ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДЛЯ ПРОЄКТУВАННЯ МІКРОСЕРВІСНОЇ АРХІТЕКТУРИ З ВИКОРИСТАННЯМ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ - МОРГУН, АРТЕМ; ГІЗУН, АНДРІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У статті представлено концепцію програмного забезпечення для комплексного проєктування мікросервісної архітектури (MSA) із використанням технологій штучного інтелекту (ШІ). Запропонований підхід охоплює ключові етапи життєвого циклу системи: реконструкцію чинної архітектури у формальну модель, обробку вимог у природній мові, трансформацію моделі та автоматичну генерацію DevOps-артефактів. Центральним елементом є модель, описана мовою архітектурного моделювання, яка забезпечує зв’язність компонентів і підтримує візуалізацію, аналіз і повторне використання архітектурних рішень. Використання ШІ (LLM, NLP) дозволяє автоматизувати процеси декомпозиції, рефакторингу та адаптації архітектури до нових вимог. Запропонований концепт сприяє підвищенню гнучкості, зменшенню витрат на підтримку та інтеграції архітектури в DevOps-процеси. У роботі також окреслено перспективи розробки спеціалізованої мови моделювання та створення інструменту для його практичного застосування.