ВИБІР ОПТИМАЛЬНОЇ СХЕМИ БАЛАНСУВАННЯ СУПЕРКОНДЕНСАТОРІВ ДЛЯ ЗАРЯДНИХ ПРИСТРОЇВ РАДІОЗВ’ЯЗКУ - ПЛОЩИК, АННА; ГОРОДИСЬКИЙ, РОМАН; ВАВРІЧЕН, ОЛЕКСІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У роботі представлено огляд особливостей використання суперконденсаторів як ефективних накопичувачів енергії, які за низкою параметрів є порівнюваними з традиційними хімічними джерелами струму. Розглянуто можливості їх заряджання від джерел живлення з обмеженням струму та застосування для енергопостачання різноманітних електронних пристроїв. Зазначено, що досягнення необхідної робочої напруги у більшості прикладних систем вимагає послідовного з’єднання окремих комірок, що, через відмінності у параметрах ємності та ізоляційного опору, спричиняє небезпеку виникнення дисбалансу напруги. Такий дисбаланс може призводити до перевищення допустимого рівня напруги на окремих елементах, їхнього прискореного старіння та скорочення ресурсу. З метою забезпечення надійності функціонування суперконденсаторного модуля розглянуто необхідність впровадження схем балансування. У межах дослідження систематизовано наявні інженерні рішення щодо реалізації таких схем, виконано їх порівняльний аналіз за критеріями енерговитратності, швидкодії та економічної ефективності. Запропоновано підхід до вибору найбільш доцільної стратегії балансування з урахуванням специфіки застосування у складі автономного зарядного пристрою для радіостанцій, що функціонують у складних умовах польової експлуатації, де обмежений доступ до централізованого живлення, наявні змінні навантаження та чинники зовнішнього середовища.