ОЦІНКА ВПЛИВУ ТРІЩИНУВАТОСТІ НА ЕНЕРГІЮ РУЙНУВАННЯ КРИХКИХ МАТЕРІАЛІВ ЗАСОБАМИ ЧИСЕЛЬНОГО МОДЕЛЮВАННЯ - ГМИЗА, ВАЛЕРІЙ; ВОРОБЙОВ, ВІКТОР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У сучасних умовах експлуатації інженерних споруд, таких як кар'єри, тунелі та підземні комунікації, особлива увага приділяється оцінці їхньої міцності та стійкості. Наявність дефектів, таких як тріщини, порожнини та включення істотно впливає на напружено-деформований стан матеріалів, знижуючи їх несучу здатність і стійкість до зовнішніх навантажень. Проведено серію дослідів в програмному забезпеченні ANSYS в яких параметри внутрішніх дефектів задавались різним чином. На основі отриманих результатів, проведено аналітичний та чисельний аналіз, отримано залежності, що мають вагоме значення для подальших досліджень.