АДАПТИВНИЙ ОДЯГ ДЛЯ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЦІВ ІЗ ПОРАНЕНИМИ КІНЦІВКАМИ: ЗАКОРДОННИЙ ТА ВІТЧИЗНЯНИЙ ДОСВІД - КРАСНЮК, ЛАРИСА; ЛУЩЕВСЬКА, ОЛЕНА; ТРОЯН, ОЛЕКСАНДР; БУХАНЦОВА, ЛЮДМИЛА; ДІТКОВСЬКА, ОЛЕСЯ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У статті автори досліджують еволюцію адаптивного дизайну, простежуючи його розвиток від зародження до сучасних технологічних досягнень. Показано, що адаптивний одяг являє собою синтез функціональності, інноваційності та стилю, а за своїми властивостями цей одяг виходить за межі традиційного одягу, оскільки створюється з урахуванням особливих потреб людей з обмеженими можливостями. З огляду на аналіз літератури та патентний пошук сформульовано основні особливості проєктування адаптивного одягу. Показано, що адаптивний одяг відіграє важливу роль у соціалізації осіб із пораненими кінцівками, пропонуючи їм функціональний, практичний, зручний та естетично привабливий одяг. Одним із завдань дослідження було виготовлення адаптивного одягу для військовослужбовців із пораненими кінцівками. Цей одяг має спеціальні регульовані отвори із застібками Velcro, що дозволяє підлаштовувати його під різні потреби, форми та розміри тіла, створюючи таким чином адаптивний дизайн, що відповідає широкому спектру потреб користувачів.