МЕТОДИ ПОКРАЩЕННЯ СТІЙКОСТІ ТА ЕФЕКТИВНОСТІ КОМУНІКАЦІЙНИХ МЕРЕЖ У СКЛАДНИХ УМОВАХ - ГАЛИКА, КАРІНА; БОЙКО, ОЛЕГ; МАДІНОВ, МИКОЛА; ВОЛОШИН, ВАСИЛЬ; ГАЛАГАН, НАТАЛІЯ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Стаття присвячена дослідженню методів підвищення стійкості та ефективності комунікаційних мереж у складних умовах, з акцентом на моніторинг технічного стану інфраструктури та оптимізацію роботи мереж за допомогою передових технологій. Основні наукові результати включають розробку моделі моніторингу з кількома замкненими контурами управління, яка дозволяє виявляти та ізолювати збої, прогнозувати ризики та оптимізувати розподіл ресурсів. Упровадження формату DP-QPSK забезпечило підвищення спектральної ефективності, дозволяючи передавати 4 біти на символ без зміни частотного плану, а технологія Flexgrid у поєднанні з програмно-визначальними транспондерами (SDT) дала змогу адаптивно регулювати ширину каналів залежно від трафіку, підвищуючи стійкість мережі до перевантажень.