ДО РОЗРАХУНКУ ЛІНІЙНОГО КРОКОВОГО ДВИГУНА З ПІДВИЩЕНИМ ТЯГОВИМ ЗУСИЛЛЯМ - КОСЕНКОВ, ВОЛОДИМИР; МАРТИНЮК, ВАЛЕРІЙ; ПОЛІЩУК, ОЛЕГ; ЛІСЕВИЧ, СВІТЛАНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Розглядається конструкція лінійного крокового електричного двигуна, у якого тягове зусилля визначається нормальною складовою магнітної індукції в робочому повітряному проміжку, та наведені основні співвідношення для розрахунку такого двигуна в циліндричному виконанні. Лінійні крокові двигуни забезпечують точне керування і точне позиціювання широкому спектрі застосування. Їх властивість перетворювати електричну енергію в лінійне переміщення обумовлює їх застосування в роботах, автоматизації, медичному обладнанні, побутовій електроніці. На практиці знаходять застосування два принципово різних підходів для отримання лінійного переміщення.Перший підхід: в одному корпусі розміщують кроковий двигун обертового типу та механічний перетворювач кутового переміщення в лінійне, наприклад, передача рейка-шестерня. Кроковий двигун при цьому має, як правило, багатофазну обмотку на статорі та постійний магніт на феромагнітному роторі (так званий активний варіант виконання).Другий підхід: нерухома частина представляє феромагнітну основу з феромагнітними виступами, яка розміщена по всій довжині переміщення. А рухома частина містить на феромагнітних осердях обмотки керування та постійний магніт для фіксації положення при відключенні обмоток. Тобто, тут маємо безпосереднє перетворення енергії електромагнітного поля в лінійний рух. Саме цей варіант підлягає вдосконаленню.