МЕТОД РОЗПОДІЛУ НАВАНТАЖЕННЯ В МУЛЬТИКОМП’ЮТЕРНИХ СИСТЕМАХ ЗАГАЛЬНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ ЗГІДНО КЛАСТЕРИЗАЦІЇ ВУЗЛІВ ЗА РІВНЕМ ЗАВАНТАЖЕНОСТІ РЕСУРСІВ - ГОБА, КАРІНА; ЖУКОВСЬКИЙ, ПАВЛО; КОВАЛЬЧУК, ВАСИЛЬ; КЛЕЙН, ОЛЕКСАНДР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У роботі розглянуто методи розподілу обчислювального навантаження в мультикомп’ютерних системах загального призначення з акцентом на кластеризацію вузлів за рівнем їх завантаженості. Дослідження спрямоване на підвищення ефективності використання обчислювальних ресурсів шляхом динамічного балансування навантаження між вузлами відповідно до їх поточного стану. У процесі виконання здійснено аналіз сучасних підходів до балансування навантаження в багатовузлових системах, розроблено модель кластеризації вузлів залежно від їхньої завантаженості, а також алгоритм, що дозволяє ефективно розподіляти навантаження між сформованими кластерами з метою мінімізації затримок і підвищення рівня використання доступних ресурсів. Запропонований підхід підлягає експериментальному тестуванню в умовах моделювання, що дозволяє порівняти його ефективність із базовими стратегіями розподілу навантаження.Наукова новизна дослідження полягає у впровадженні нового методу балансування, який передбачає кластеризацію вузлів за ступенем їх завантаження, що забезпечує не лише більш рівномірний розподіл задач у системі, а й сприяє зниженню енергоспоживання та скороченню часу очікування. Практична значущість результатів полягає в можливості застосування запропонованого методу для оптимізації обчислювальних процесів у таких середовищах, як хмарні сервіси, дата-центри, суперкомп’ютери та корпоративні обчислювальні мережі, де ефективне використання ресурсів має критичне значення.Для реалізації дослідження застосовуються методи кластеризації, що враховують поточну завантаженість обчислювальних вузлів. Це дає змогу адаптивно розподіляти навантаження відповідно до динамічного стану системи.