ДОСЛІДЖЕННЯ ЯКОСТІ ТА БЕЗПЕЧНОСТІ СТОЛОВОЇ БІЛИЗНИ ДЛЯ ІНДУСТРІЇ ГОСТИННОСТІ - КАЛАШНИК, ОЛЕНА; ПЕЛИК, ЛЕСЯ; КИРИЧЕНКО, ОЛЕНА; БУДНИК, НІНА; МОРОЗ, СВІТЛАНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
В роботі розглянуто питання дослідження якості та безпечності асортименту столової білизни, а саме серветки українського виробництва. У процесі дослідження було ідентифіковано компоненти сировинного складу серветок та відносено їх до групи «напівлляні». З’ясовано, що поверхнева густина становить 211, г/м2, питоме розривальне навантаження по основі 253, по утоку – 217 Н×м/г; розривальне зусилля на одну нитку по основі 4,5 Н, по утоку – 2,4 Н; відносне видовження на момент розірвання по основі 15 %, по утоку 18%. Зразки серветок за коефіцієнтом незминальності, з показниками по основі – 38%, утоку – 36%, відносять до групи низької незминальності. Також були виміряні показники безпечності, а саме показник pH водної витяжки, вміст пестицидів, гранично допустимі рівні токсичних елементів (свинець, кадмій, миш’як, кобальт, нікель, хром, мідь), що відповідали вимогам нормативної документації. Доведено, що серветки напівлляні українського виробництва якісні та безпечні, їх можна використовувати в індустрії гостинності.