ВЗУТТЯ ДО ТЕАТРАЛЬНИХ КОСТЮМІВ КАЗКОВИХ ПЕРСОНАЖІВМЮЗИКЛУ «ПІНОККІЯ»: СИНТЕЗ МОДИ І СЦЕНІЧНО-ДЕКОРАТИВНОГО МИСТЕЦТВА - ЛИПСЬКИЙ, ТИМОФІЙ; ГАРАНІНА, ОЛЬГА; БАБИЧ, АНТОНІНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Метою роботи є дослідження стану потенційних можливостей, розробка концепції проєкту і впровадження сміливих ідей дизайнера у виготовленні взуття до театральних костюмів казкових персонажів.Проведено аналіз історико-публіцистичної та науково-технічної літератури та формулювання висновків.Виконано аналіз досліджень і публікацій науковців та практиків згідно тематики. Представлено історичний екскурс щодо виникнення, розвитку та еволюціонування театрального костюму і взуття, як його складової.  Описано стилістичні та конструктивні особливості і вимоги до взуття для різних казкових персонажів. Досліджено теоретико-експериментальним шляхом повний і поетапний процес виготовлення  виробів на основі творчого джерела та ескізів з метою  вдосконалення конструкції та функціоналу взуття на етапах створення виробу. Розроблено вимоги до виробів, конфекційні карти матеріалів, технологічні карти виконання операцій по складанню та фінішному оздобленню готових виробів. Теоретично доведено актуальність даного проєкту. Доведено теоретико-практичним шляхом можливість використання різних груп матеріалів та методів фінішного оздоблення матеріалів і готових виробів  для виготовлення театрального взуття для казкових персонажів. Розроблено ескізний проєкт на основі творчого задуму замовника, виготовлено в умовах ТОВ «Litini» лінійку театрального взуття для казкових персонажів до мюзиклу «Піноккія» та апробовано взуття в умовах Київського театру опери та балету. За результатами апробації виробів проведено органолептичну експертизу щодо підтвердження відповідності  розроблених виробів концепції вистави і задуму режисера, а також якості і комфортності виробів у носінні.