ПЕРСПЕКТИВИ ЗАСТОСУВАННЯ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ ДЛЯ ОПТИМІЗАЦІЇ РОБОТИ АКАДЕМІЧНОЇ БІБЛІОТЕКИ - СОКІЛ, МАРІЯ; ЗВОРСЬКИЙ, АНДРІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
У роботі розглядається теоретичне підґрунтя можливості покращення сервісів та оптимізації процесів в академічних бібліотеках шляхом використання засобів та технологій, які гуртуються на застосуванні програм та засобів штучного інтелекту. Такі нові підходи в роботі бібліотек дозволять покращити якість обслуговування користувачів, створити нові сервіси, які пов’язані з пошуком літератури, каталогізацією ресурсів, тематичним підбором літератури та ін. Використання нових сучасних технологій дозволить оптимізувати процеси, пов’язані з задоволенням інформаційних потреб користувачів, а також допоможуть оптимізувати роботу для самих працівників, а в деяких випадках замінити функціональні завдання персоналу автоматизованими програмними агентами. У підсумку зроблено висновок про те, що застосування сучасних технології в такій класичній інституції як бібліотека є необхідним кроком, проте перш ніж приступити до тотального трансформування її функцій необхідно вирішити ряд проблем, пов’язаних з технічними та інтелектуальними процесами.