ПІДВИЩЕННЯ ЯКОСТІ СТАТИСТИЧНИХ ХАРАКТЕРИСТИК ЧИСЛОВОЇ ВИПАДКОВОЇ ПОСЛІДОВНОСТІ - ПРОХОРОВ, ГЕОРГІЙ; ТРЕМБАЧ, ДЕНИС (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
В роботі наведено результати досліджень обробки числової випадкової послідовності чисел, що була одержана з одного кадру вебкамери, на відповідність однієї з вимог криптозахисту інформації: рівномірність розподілення. Розроблено високошвидкісний функціонал обробки послідовності на основі клітинних автоматів. В результаті виявлено, що обробка функціоналом лінійних клітинних  автоматів хаотичних правил (правила 30, 90, 105, 150) підвищує якість розподілу елементів послідовності випадкових чисел майже до ідеальної.  Проведено вимірювання швидкодії кожного правила, виявлено, що правило 30 демонструє найвищу швидкість обробки, проте не набагато відрізняється від інших правил.  Виявлено, що підбором кількості ітерацій  можливо одержати необхідний рівень рівномірності розподілу елементів послідовності. Результати дослідження можуть лягти в основу проектуванні доступного високошвидкісного надійного апаратно-програмного генератора послідовності випадкових чисел.