ВДОСКОНАЛЕННЯ ВНУТРІШНЬОЇ ФОРМИ ВЗУТТЯ З ВИКОРИСТАННЯМ СУЧАСНИХ ПРОГРЕСИВНИХ ТЕХНОЛОГІЙ - КАПТЮРОВА, Дарія; ЧЕРТЕНКО, Лілія; БОНДАР, Олександр; НОС, Олександра (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2022)
В роботі досліджено можливість підвищення рівня комфортності сучасного взуття за рахунок вдосконалення його внутрішньої форми з урахуванням особливостей анатомії стопи. З цією метою в роботі запропоновано новий спосіб розробки ергономічної антропометрично обґрунтованої форми колодки на основі результатів 3д сканування стопи замовника та гіпсового позитиву відбитку його стопи з використанням методу зворотного інжинірингу та прогресивного програмного забезпечення.  Підвищений рівень комфортності взуття досягається в тому числі за допомогою використання індивідуальних антропометричних устілок, які проектуються на основі рельєфа плантарної поверхні стопи, отриманого шляхом 3д сканування її гіпсового зліпка. Процес виготовлення колодок і анатомічних устілок, розроблених в роботі,  реалізується за допомогою єдиного 3-координатного верстату з ЧПК, що забезпечує послідовний та комплексний процес обробки без необхідності застосування додаткового обладнання. Розробка основних елементів форми в середовищі універсальних прогресивних програм (PowerShape) дозволяє забезпечити подальший логічний перехід до плоских креслень лекал верху, що сприяє замкненому циклу автоматизації всіх проектних процесів виробництва.