МАТЕМАТИЧНА МОДЕЛЬ ГІДРАВЛІЧНОГО ПРИВОДА РІЗАКА ДЛЯ ВІДОКРЕМЛЕННЯ ТА ВИВАНТАЖЕННЯ БЛОК-ПОРЦІЇ КОРМУ ВІД КОРМОВОГО МОНОЛІТУ - РУТКЕВИЧ, Володимир; КУШНІР, Віталій; ГАНЖА, Вадім (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2022)
Розглядається питання підвищення ефективності і якості відокремлення та вивантаження блок-порції стеблового корму від кормового моноліту в траншейному сховищі. Проаналізовано сучасні тенденції розвитку обладнання для вивантаження стеблового корму з траншейних сховищ.  Представлено принципово нову конструктивно-технологічну схему різака для відокремлення та вивантаження блок порції від кормового моноліту, що дозволяє виконувати процес вивантаження стеблового корму з траншейних сховищ згідно з зоотехнічних вимог та з врахуванням змінного технологічного навантаження на робочих органах різака. Зазначені основні переваги використання гідравлічного привода на даного роду обладнанні та визначений недолік: окремі непов’язані між собою гідродвигуни привода різального механізму відокремлювача та гідроциліндра приводів подачі, що призводять до використання гідродвигунів завищеної потужності.Розроблено гідравлічний привод та математичну модель гідропривода різака для відокремлення та вивантаження силосу з траншейних сховищ, що дозволяє узгодити роботу привода ножового механізма з його подачою. Використання запропонованого гідравлічного привода забезпечить  оптимальну подачу ножового механізму і захист гідромотора від перевантаження. Це зумовлене тим, що при відрізанні стеблового корму від кормового моноліту  виникають умови (промерзання, змінність фракційного складу та вологості корму,  попадання сторонніх предметів та інше), коли необхідно регулювати подачу ножового механізму.Дана задача вирішується завдяки тому, що  рідина, яка нагнітається насосом, рівномірно розподіляється об’ємним роздільником потоку між  гідромотором привода ножового механізму і поворотним гідроциліндром подачі ножового механізму. Керування подачею ножового механізму при необхідності   здійснюється  регульованим дроселем, який частково відводить рідину в бак з нагнітальної порожнини лінії поворотного гідроциліндра.