ДОСЛІДЖЕННЯ ПРОЦЕСУ ЗОЛІННЯ-ЗНЕВОЛОШУВАННЯ ШКІРЯНОГО ПЕРГАМЕНТУ ЗА НАЯВНОСТІ ПРИРОДНОГО МІНЕРАЛУ ЦЕОЛІТУ - КОЛЕСНИК, Т.; АНДРЕЄВА, О.; ДАВИДЮК, Д. (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2022)
Досліджено процес зоління-зневолошування шкіряного пергаменту з використання вітчизняного природного мінералу цеоліту. Наведено результати експериментальних досліджень зі змінювання властивостей голини та шкіри за різних умов оброблення (вапняно-сульфідного  та безсульфідного способу з використанням гідроксиду кальцію, хлориду кальцію та цеоліту). Висунуто й підтверджено гіпотезу сповільненої дії на шкіряну сировину гідроксиду кальцію в присутності цеоліту як речовини з високою адсорбційною здатністю. Встановлено доцільність безсульфідного вапняного зоління-зневолошування в присутності цеоліту, що дозволяє отримати міцну, наповнену шкіру при зменшеній витраті або навіть при повному виключенні екологічно шкідливих хімічних реагентів.