ОСОБЛИВОСТІ РОЗРАХУНКУ ВИКОРИСТАНОГО РЕСУРСУ ПЛАСТИЧНОСТІ ПРИ ХОЛОДНОМУ ФОРМУВАННІ ВИРОБІВ ТИПУ СТАКАН - КИРИЦЯ, І. (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2022)
В роботі уточнено методику розрахунку використаного ресурсу пластичності заготовок типу «Стакан» в процесах зворотного холодного пластичного формозмінення.При розрахунку використаного ресурсу пластичності враховано вплив об’ємності схеми напруженого стану шляхом використання поверхні граничних деформацій замість діаграм пластичності.Застосування гідростатичного підпору при зворотному видавлюванні дозволило не тільки зменшити ступінь використаного ресурсу пластичності, а також отримати більш рівномірний його розподіл, отже підвищити якість отримуваних заготовок при зворотному видавлюванні і покращити технологічну спадковість готових виробів.Отримані в роботі результати можуть бути використані для оцінки граничного формозмінення в подібних технологічних процесах, що супроводжуються об’ємною схемою напруженого стану.