ПОВЕДІНКОВА МОДЕЛЬ СИСТЕМИ ВІДНОВЛЕННЯ БЛОКІВ ДАНИХ ПРИ ЇХ ВІДДАЛЕНОМУ РОЗПОДІЛЕНОМУ ЗБЕРІГАННІ - АНТОНЮК, А.; КОЛЯДА, К. (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2022)
Розроблено поведінкову модель системи відновлення блоків даних при їх віддаленому розподіленому зберіганню. Модель була створена на основі методу відновлення даних при їх розподіленому зберіганні на віддалених сховищах. Використаний метод дозволяє забезпечити відновлення інформації при її втраті чи пошкодженні, зокрема є можливість відновити повністю втрачений кластер даних, за умови відсутності помилок на інших кластерах, або відновити до трьох блоків даних на різних кластерах.Відповідно до використаного методу розроблена поведінкова модель передбачає функціонал відновлення інформації відповідно заявлених вимог. Для створення поведінкової моделі було використано мову опису апаратури інтегральних схем, а саме VHDL. Модель передбачає 5 різних за функціональністю пристроїв, які об’єднуються в одну систему. Під час роботи моделі виконуються такі функції, як розв’язок декількох систем рівнянь, сортування, додавання по модулю два векторів, тощо. Простота та швидкість виконання даних функцій й забезпечує високу потенційну ефективність виконання заданого алгоритму.Доцільність розробки моделі даної системи відновлення даних полягає у можливому майбутньому її використанню в розподілених системах зберігання даних. Перевага полягає в тому, що модель дозволяє відновити втрачені дані непомітно для користувача, або кластера даних, обчислюваної машини, тощо, адже саме розроблена система повинна першою прийняти потік даних, ідентифікувати його, проаналізувати, у випадку якщо помилки немає, то просто передати його користувачу, інакше відновити дані, якщо це можливо. Відновлення даних потребує наступного: даних, резервних блоків та матриці резервування, яка створювалась при ініціалізації мережі розподіленого зберігання даних та записувалась в пам’ять розробленої системи. У випадку неможливості відновлення даних розроблена система видає відповідний сигнал.