НОВІ МЕТОДИ ПЕРЕРОБКИ МОЛОКА ТА МОЛОЧНИХ ПРОДУКТІВ І ОЗДОРОВЧИЙ ВПЛИВ - ГАДЖІЄВА, БАХАР САБІР ГИЗИ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2022)
Метою цієї статті є аналіз технології кисломолочних продуктів, що відноситься до технологій виробництва молока та молочних продуктів. Як відомо, молоко та молочні продукти є одними з найважливіших поживних речовин для зростання, розвитку та ведення здорового способу життя. Щоб максимально використати важливі для людини якості молока, застосовують низку технологій, що дозволяють підвищити її довговічність, захистити здоров'я споживачів та отримати різноманітні молочні продукти. Завдяки цим технологіям виробництва, що швидко розвиваються, з минулого в даний час стало можливим отримувати більш стандартне і якісне молоко і молочні продукти.У статті розглядаються молоко та його склад, значення молока та молочних продуктів для здоров'я людини, розробка молока та молочних продуктів, основні технології виробництва молока, дослідження в галузі кисломолочної технології, написані наукові роботи та статті про молоко та молочні продукти. Використовувалась інформація, що міститься на порталах залучених підприємств.Технології, що використовуються при переробці молока та молочних продуктів, впливають як на якість та споживання цих продуктів, так і на здоров'я виробників. Останнім часом важливими з точки зору якості продуктів вважаються нові технології, що застосовуються при переробці молока і молочних продуктів. У статті розглядаються особливості цих технологій, процес обробки та специфіка одержуваних продуктів. Це важливо як дослідників, так споживачів, зацікавлених у переробці молочних продуктів.В результаті зазначається, що останніми роками значно зріс інтерес до впливу молока та молочних продуктів на здоров'я людини. Сьогодні такі продукти називають функціональними, тобто продуктами, що впливають на здоров'я, крім своєї харчової цінності.Наголошується, що технології, які застосовуються для збереження харчової цінності молока та його очищення від шкідливих для здоров'я людини бактерій, поступово розвиваються. Це збільшує споживання молока та молочних продуктів і максимізує їхню користь для здоров'я людини.