МЕТОД ВИЗНАЧЕННЯ ЕФЕКТИВНИХ КОНСТРУКЦІЙНИХ ПАРАМЕТРІВ ПРЕС-ФОРМИ ТА ТЕХНОЛОГІЧНИХ РЕЖИМІВ ЇЇ ЗАПОВНЕННЯ ЗА ДОПОМОГОЮ MOLDEX 3D - СИНЮК, ОЛЕГ; ПОЛІЩУК, АНДРІЙ; КУНЦОВ, ОЛЕКСАНДР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Використання програмного забезпечення Moldex3D дозволяє визначати ефективні конструкційні параметри прес-форми та технологічні режими її заповнення, зменшуючи ймовірність дефектів і підвищуючи ефективність виробничого процесу. Моделювання процесу лиття під тиском у Moldex3D надає можливість детального аналізу різних стадій технологічного процесу: заповнення, охолодження, утримання під тиском і викидання виробу з форми, завдяки чому значно скорочуються витрати часу та ресурсів на експериментальне налаштування режимів.Під час проведення у системі Moldex3D досліджень процесу лиття під тиском полімерних матеріалів встановлено, що стадії витримки та охолодження відіграють ключову роль у забезпеченні якості готової деталі. Використання прес-форм із системою охолодження дозволить зменшити тривалість процесу тримання під тиском підошви, що сприятиме збільшенню продуктивності виробництва в цілому. Разом з тим при значному знижені температури стінок прес-форми спостерігається передчасне застигання матеріалу, що приводить до утворення усадки. Дослідження процесу підживлення підошви під час витримки її під тиском показало, що при тиску впорскування 155 МПа час подачі в порожнину форми додаткового матеріалу зменшується в 1,5 рази, що дозволяє збільшити продуктивність виробництва. Але надмірно високий тиск впорскування та температура стінок прес-форми може сприяти утворенню облою, тобто надлишку полімерного матеріалу у вигляді тонкої губи або виступу на краю компонента. Він зазвичай тонкий і його можна легко обрізати, тому облой можна вважати незначним дефектом, але додаткова операція його зняття приводить до здороження процесу виробництва.Встановлено, що лінії спаю є зонами зниження експлуатаційних властивостей виробів через меншу адгезію між потоками, а на розміщення спаїв у готовому виробі випливає відносне розташування впускних отворів прес-форми. Тому, при проєктуванні прес-форм слід вибирати таке розташування впускних отворів, при якому забезпечується необхідна орієнтація спаїв або їх розміщення у зонах виробу (підошви), де діють відносно невеликі навантаження.