АНАЛІЗ РЕГІОНАЛЬНИХ ТРАДИЦІЙ УКРАЇНСЬКОЇ ВИШИВКИ ТА ЇХ СЕГМЕНТАЦІЯ З ВИКОРИСТАННЯМ ЦИФРОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ - НАДОПТА, ТЕТЯНА; ЄРІЙ, АНДРІЙ; АНДРЄЄВА, ОЛЕНА; СКІДАН, ВЛАДИСЛАВА; ЗУБКО, ГАННА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
В роботі наведено результати аналізу відображення регіональних традицій в українській вишиванці та їх втілення в сучасному дизайні традиційного одягу. Розглянуто питання трансформації української вишивки в умовах євроінтеграції, глобалізації та вимог сучасності. Визначено метод адаптації Українських традицій в сучасних дизайнерських рішеннях та запропоновано інструмент їх імплементації в практичну діяльність. Процес глобалізації в Україні є важливим етапом трансформації політичної, економічної систем та суспільної свідомості. Важливим аспектом цього процесу є збереження культурних надбань, зокрема, мистецтва вишивки, яке є невід’ємною частиною національної ідентичності слов’янських народів. Українська вишивка, заснована на стародавніх обрядах та символіці, відображає місцеві особливості різних регіонів України та виконує роль соціального кодексу, який несе в собі багатовікові традиції, що прослідковуються у процесі еволюції візерунків на вишиванці. Вона має глибоке історичне коріння та залишається актуальною в сучасності, виконуючи як декоративну, так і сакральну функції. Вишивка має властивість відображати особливості внутрішнього світу індивіда та культури громади демонструючи цінності та індивідуалізм. В ході процедури актуалізації використання орнаментів вишиванки, гостро постає питання сучасного технологічного підходу, важливим є також вибір матеріалів для вишивки, які еволюціонували від натуральних до сучасних фабричних ниток, оскільки цей важливий аспект напряму впливає на технології вишивання та змінює класичні підходи до проектування візерунків. У контексті євроінтеграції та глобалізації важливо зберегти та адаптувати українську вишивку до сучасних потреб, обґрунтувавши метод який дозволяє інтегрувати українські традиції в сучасні дизайнерські рішення та визначити новий напрямок моди в контексті неокласики Українських традицій. Запропонований авторами підхід до аналізу регіональних традицій, що містяться у візерунках вишивки в повній мірі дозволяє доносити власні національних мотивів шляхом демонстрації орнаментів вишиванки.