МЕТОД ВИЯВЛЕННЯ ОБ’ЄКТІВ ПРОПАГАНДИ НЕЙРОМЕРЕЖЕВИМИ МОДЕЛЯМИ ГЛИБОКОГО НАВЧАННЯ З ВІЗУАЛЬНОЮ ІНТЕРПРЕТАЦІЄЮ ПРИЙНЯТИХ РІШЕНЬ - МОЛЧАНОВА, МАРИНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
У статті запропоновано метод виявлення об’єктів пропаганди нейромережевими моделями глибокого навчання з візуальною інтерпретацією прийнятих рішень, який відрізняється від існуючих розширенням множини об’єктів пропаганди за рахунок додавання варіантів їх словесних подань і використанням контекстних вікон для виявлення взаємозв’язків між використаними прийомами та об’єктами пропаганди, що дало змогу покращити результати виявлення об’єктів пропаганди та візуально їх інтерпретувати. Розроблений метод дозволяє за вхідними даними у вигляді тестового тексту для виявлення об’єктів пропаганди, множини використаних прийомів у тестовому тексті та множини нейромережевих моделей, натренованих для аналізу кожного прийому пропаганди, одержувати вихідні дані у вигляді візуального подання семантичної моделі пропаганди для тексту, яка засобами візуальної аналітики відображає множину об’єктів пропаганди, множину словесних подань об’єктів пропаганди з оцінкою їх семантичної важливості, а також множину важливих зв’язків між прийомами та об’єктами пропаганди з оцінками їх семантичної важливості. Експериментально доведено ефективність використання запропонованого підходу, який дозволяє, на відміну від існуючих аналогів, крім пошуку NER, розширювати перелік доступних пропагандистських об’єктів у текстах, а також видавати оцінку співвіднесення знайдених об’єктів із використаними прийомами. В результаті дослідження ефективності розробленого методу було виявлено, що він дозволяє одержувати результати, які цілком корелюють із результатами, одержаними експертами. Для візуальної інтерпретації одержаних результатів, за методом формується візуальна аналітика щодо знайдених об’єктів пропаганди, що дозволяє візуально спостерігати об’єкти впливу в рамках використовуваних прийомів пропаганди.