МЕТОД ІДЕНТИФІКАЦІЇ R-ПІКІВ У СИГНАЛАХ ЕЛЕКТРОКАРДІОГРАМИ - КОВАЛЬЧУК, ОЛЕКСІЙ; БАРМАК, ОЛЕКСАНДР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
В роботі запропоновано метод ідентифікації R-піків в сигналах електрокардіограми, який включає інтеграцію знань в ЕКГ-сигнал, обробку за допомогою згорткової нейронної мережі та постобробку результатів моделі CNN для виявлення R-піків. Особливістю запропонованого методу є інтеграція знань про еталонний серцевий цикл у вхідний сигнал ЕКГ. Ідеєю використання такої інтеграції знань в ЕКГ сигналі є те, що нейромеража буде краще виявляти R-піки у ЕКГ сигналі та буде більш стійкою до артефактів сигналу.Перевірка точності запропонованого методу відбувалася і з використанням ЕКГ сигналів із 4 баз даних та з використанням допустимої похибки в ±25 мс. Запропонований метод показав найкращий результат на 3 із 4 наборах тестових даних, в порівнянні із його аналогами. Отримані результати підтверджують надійність та точність запропонованого методу для виявлення R-піків у ЕКГ-сигналах.