ПОБУДОВА МОДЕЛІ ПОШИРЕННЯ COVID-19 В УКРАЇНІ - ПАНТЬО, РОСТИСЛАВ; НЕВІНСЬКИЙ, ДЕНИС; ВИКЛЮК, ЯРОСЛАВ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Це дослідження має на меті з’ясувати динаміку поширення COVID-19 в Україні шляхом побудови математичної моделі. Унікальність цієї роботи полягає у використанні реальних даних, отриманих з відкритих офіційних джерел, таких як Міністерство охорони здоров'я України та Всесвітня організація охорони здоров'я. Ці дані, що включають інформацію про щоденну кількість нових випадків захворювання, були використані для створення моделі поширення інфекції, яка допоможе краще зрозуміти розвиток епідемії в країні.Для аналізу було зібрано дані за період з лютого 2020 року по грудень 2021 року. Основним завданням було побудувати математичну модель на основі реальних даних та обчислити очікувані значення кількості нових випадків захворювання на основі цієї моделі. У своїй роботі я застосував SEIR-модель, яка дозволяє моделювати розвиток епідемії через чотири основні етапи: сприйнятливість, експозиція, інфікування та одужання. Після побудови моделі я провів розрахунки для прогнозування динаміки інфекції в Україні.В рамках дослідження була розроблена SEIR-модель для міста Київ, яка враховує ймовірності переходів між станами, розраховані на основі реальних даних. Симуляція показала, що пік інфекцій досягається приблизно на 20-й день, а поширення вірусної інфекції припиняється на 40-й день симуляції. Результати моделювання були порівняні з реальними даними, що підтвердило точність моделі та її здатність відтворювати реальні епідемічні процеси.Аналіз показав, що побудована модель може бути ефективним інструментом для прогнозування кількості нових випадків COVID-19 за умов наявності точних вхідних даних. Подальші дослідження можуть зосередитися на вдосконаленні моделі шляхом інтеграції нових даних, врахування додаткових факторів, таких як вакцинування населення, та адаптації моделі до реальних умов України. Це дозволить розробити ефективні стратегії реагування, оптимізувати вакцинальні кампанії та покращити управління ресурсами охорони здоров'я.