АВТОМАТИЗОВАНЕ РОЗРОБЛЕННЯ ОПТИЧНИХ СИСТЕМ СВІТЛОСИЛЬНИХ АСФЕРИЧНИХ ОБ'ЄКТИВІВ ДЛЯ ДОВГОХВИЛЬОВОГО ІНФРАЧЕРВОНОГО ДІАПАЗОНУ - ЯЦЕНКО, АНДРІЙ; СОКУРЕНКО, ВЯЧЕСЛАВ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
В даному дослідженні виконано перевірку ефективності методики синтезу нових оптичних систем світлосильних об’єктивів, яка базується на алгоритмі стохастичної глобальної оптимізації. Так, здійснено автоматизований абераційний синтез чотирьох оптичних систем чотирилінзових асферичних об’єктивів з фокусною відстанню 50 мм з відносним отвором від 1:0,65 до 1:1 та кутовим полем зору 16° і 25°, які призначені для функціонування в довгохвильовому інфрачервоному діапазоні (8–12 мкм) з фотоприймачами випромінення на базі мікроболометричних матриць з діагоналлю 14 мм та 22 мм. Для всіх згенерованих оптичних схем значення поліхроматичних модуляційних передавальних функцій, визначених дифракційному наближенні, виявилися для просторової частоти 40 ліній/мм більшими за 0,4 по всьому полю зображень. Представлені результати розрахунку світлосильних об’єктивів підтверджують практичну спроможність запропонованої методики досягти високий рівень коригування як монохроматичних, так і хроматичних аберацій в оптичних системах світлосильних інфрачервоних об’єктивів з застосуванням германію і селеніду цинку.