АНАЛІЗ СУЧАСНИХ ДОСЯГНЕНЬ МЕТОДІВ ХІМІКО-ТЕРМІЧНОЇ ОБРОБКИ ДЕТАЛЕЙ ШПИНДЕЛЬНОГО ВУЗЛА - ВІШТАК, ІННА; МЕЛЬЧЕНКО, АНДРІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
В роботі наведено результати досліджень сучасних методів хіміко-термічної обробки деталей шпиндельного вузла. Визначено що зносостійкість деталей шпиндельного вузла є визначальним чинником для забезпечення точності та надійності механізму, особливо за умов високошвидкісної обробки. Оскільки зносостійкість є критичним показником для шпиндельних вузлів, її підвищення безпосередньо впливає на точність, надійність та стабільність роботи механізму, що особливо важливо у високошвидкісних умовах обробки. Досліджено можливості хіміко-термічної обробки, зокрема методів, таких як термічне окислення, нітрація, карбонізація, які дозволяють формувати захисний шар на поверхні деталей, значно підвищуючи їх зносостійкість. Дослідження показують, що термічне окислення титанових сплавів сприяє утворенню оксидного шару, що підвищує твердість і опір до зносу навіть у високотемпературних умовах, що критично для довговічності та стабільності шпиндельних вузлів. Методи іонного азотування, збагачуючи поверхню азотом у низькотемпературній плазмі, дозволяють досягти підвищеної міцності та твердості деталей без ризику деформацій поверхні. Додатково в статті розглянуто технології карбонізації, що підвищують зносостійкість і ударну в’язкість сталевих деталей, а також новітні підходи, такі як комбіновані методи. Визначено, що впровадження хіміко-термічної обробки є необхідним етапом у виробництві шпиндельних вузлів, оскільки вона не тільки підвищує стійкість до зносу, але й сприяє загальному збільшенню терміну експлуатації та надійності деталей, зменшуючи витрати на обслуговування. Встановлено важливість оптимізації параметрів процесу обробки та необхідність подальших досліджень у цій сфері для створення нових, ефективніших технологій зміцнення поверхонь. Застосування хіміко-термічної обробки, зокрема комбінованих способів, дозволяє значно підвищити опір зношуванню завдяки формуванню захисного шару на поверхні деталей. Це сприяє підвищенню їх довговічності та продуктивності, забезпечуючи стабільну роботу механізму.