ПОРІВНЯННЯ ТЕХНІК ОПТИМІЗАЦІЇ: КОМПРЕСІЯ РЕСУРСІВ, КЕШУВАННЯ, МІНІМІЗАЦІЯ JAVASCRIPT - ШВЕДОВ, ІЛЛЯ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
У статті розглядаються різні техніки оптимізації веб-додатків та проведено їх порівняльний аналіз з метою визначення найбільш ефективних методів підвищення продуктивності. В умовах стрімкого розвитку інтернет-технологій і зростаючих вимог користувачів до швидкості завантаження веб-сторінок, питання оптимізації стає надзвичайно актуальним. Висока продуктивність веб-додатків безпосередньо впливає на користувацький досвід, рівень залучення користувачів та комерційний успіх веб-сервісів. У дослідженні детально розглянуто методи компресії ресурсів (зображень, CSS, JavaScript), використання кешування на сервері та клієнті, мінімізацію та оптимізацію JavaScript, а також техніки оптимізації завантаження сторінок, такі як lazy loading, preloading і пріоритизація критичних ресурсів.Основна увага приділяється ефективності кожної техніки в різних умовах, включаючи різні типи веб-додатків (інформаційні, комерційні, соціальні мережі) та інфраструктури (серверна, клієнтська, гібридна). Розглянуто вплив оптимізації на користувацький досвід, зокрема на час завантаження сторінок, час до першого взаємодії (Time to Interactive), а також загальну плавність роботи веб-додатків. Порівняння проведено на основі експериментальних даних, отриманих з використанням інструментів для аналізу продуктивності, таких як Google Lighthouse, WebPageTest, GTmetrix та інші.Результати дослідження показують, що комбінування різних технік оптимізації може забезпечити значне покращення продуктивності веб-додатків. Наприклад, використання кешування у поєднанні з мінімізацією JavaScript та CSS забезпечує найбільший вплив на швидкість завантаження. Одночасно, оптимізація зображень за допомогою сучасних форматів (WebP, AVIF) та впровадження lazy loading ефективно зменшують обсяг переданих даних, що особливо важливо для мобільних користувачів з обмеженою пропускною здатністю мережі. Інші техніки, такі як використання CDN (Content Delivery Network) та оптимізація запитів до бази даних, також показують високий потенціал у покращенні продуктивності.На основі отриманих результатів надано практичні рекомендації для розробників щодо впровадження оптимізаційних заходів залежно від специфіки веб-додатків. Зокрема, розробникам рекомендується проводити регулярний аудит продуктивності, використовувати сучасні інструменти для моніторингу та аналізу, а також впроваджувати автоматизовані процеси оптимізації у свій робочий процес.Дослідження підкреслює необхідність комплексного підходу до оптимізації веб-додатків, який включає як технічні, так і організаційні аспекти. Визначено перспективи подальших досліджень у цій сфері, зокрема у напрямку автоматизації процесів оптимізації за допомогою інструментів машинного навчання та штучного інтелекту, які можуть динамічно налаштовувати параметри продуктивності залежно від реальних умов експлуатації веб-додатків.