СПЕКТРАЛЬНО-КОВАРІАЦІЙНИЙ МЕТОД КЛАСИФІКАЦІЇ РАДІОСИГНАЛІВ - БОРТНИК, Геннадій; БОРТНИК, Олександр; КИРИЛЮК, Сергій (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
У роботі запропоновано високопродуктивний метод класифікації радіосигналів на базі спектрально-коваріаційного оцінювання сигналів. При цьому здійснюється багатоетапне оброблення перекривних підпослідовностей відліків досліджуваного радіосигналу у часовій і частотній області. Пропонується здійснювати оцінку параметрів радіосигналу на базі знайденої спектральної густини потужності досліджуваного сигналу.Аналіз ефективності запропонованого методу підтвердив, що завдяки розробленому методу вдається підвищити продуктивність спектрально-коваріаційного оцінювання радіосигналів у 2,0÷8,9 разів залежно від обсягу аналізованої реалізації радіосигналу та числа перекривних підпослідовностей. Максимальний коефіцієнт продуктивності досягається за умови, коли початкова реалізація радіосигналу розбивається на 64 перекривні підпослідовності.