МЕТОД ОБЧИСЛЕННЯ КІЛЬКОСТІ ОБ’ЄКТІВ У ФРУКТОВОМУ САДУ В РЕАЛЬНОМУ ЧАСІ - МЕЛЬНИЧЕНКО, ОЛЕКСАНДР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
Дана робота пропонує новий метод обчислення кількості яблук у робочому середовищі фруктового саду, за допомогою якого стане можливим реалізувати інформаційну технологію для розпізнавання та обчислення кількості структурних об’єктів у режимі реального часу. Результати проведених експериментальних досліджень показують, що рівень достовірності автоматизованої системи складає: 1) у сонячну погоду – 92,11 %, 2) у похмуру – 90,76 % та 3) у сонячну погоду, але з високою затіненістю – 82,69 %. Отримані значення свідчать про високий показник ефективності автоматизованої системи для виявлення та обчислення фруктових плодів у реальних умовах. Такі результати свідчать про те, що за сонячних та похмурих погодних умов із низьким рівнем тіні автоматизована система демонструє високу точність та надійність у роботі. Зокрема через наявність у фруктовому саду значних візуальних шумів (прикриття плодів листям та гілками) ефективність роботи групи БПЛА зокрема та автоматизованої системи загалом у реальних умовах не може бути виконана на 100 %, що може слугувати перспективним завданням для подальших досліджень.