СИСТЕМА ЗБОРУ ДАНИХ ТА ВИЯВЛЕННЯ РОЗПОДІЛЕНИХ АТАК ВІДМОВА В ОБСЛУГОВУВАННІ У МЕРЕЖАХ НА ОСНОВІ ПРОТОКОЛУ RPL - НІЧЕПОРУК, АНДРІЙ; НІЧЕПОРУК, АНАСТАСІЯ; ДАНЧУК, СЕРГІЙ; КОРОТКОВ, ЮРІЙ; ЦАВОЛИК, ТАРАС (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
В роботі представлено систему збору даних та виявлення розподілених атак відмова в обслуговуванні у мережах на основі протоколу RPL. Система складається із трьох модулів: модуль збору даних, модуль класифікації та модуль виявлення. Головною особливістю модуля збору даних було те, що збір даних забезпечувався декількома сніферами, що встановлені у мережі, і з подальшою агрегацією зібраних даних. Для реалізації модуля класифікації проведено дослідження методу опорних векторів та багатошарового персептрона. Модуль виявлення використовувався для трансляції повідомлення про аномальну поведінку на решту вузлів ІоТ мережі, що містять ідентифікатор скопроментованого вузла та шлях до нього.