ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ МАШИН ТА ОБЛАДНАННЯ АПК ЗА РАХУНОК УПРАВЛІННЯ НАДІЙНІСТЮ ЇХ СИСТЕМ - ПАТРAШКУ, ОЛЬГА; БРАЦЛАВЕЦЬ, БОГДАН (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
Підвищення та підтримання надійності технічних засобів, що використовуються у сільськогосподарському виробництві, значною мірою визначається стратегією технічного обслуговування та ремонту машин і обладнання. В даний час розроблено достатню кількість стратегій, які дозволяють ефективно виконувати технологічні операції технічного сервісу і тим самим забезпечити необхідну надійність технічних засобів. Будь-яка стратегія обслуговування ремонту машин та обладнання призначена для підтримки виробів у працездатному стані та у належному зовнішньому вигляді; зменшення інтенсивності зношування деталей; попередження відмов та несправностей, а також виявлення їх з метою своєчасного усунення. Кожна зі стратегій, будучи профілактичним заходом, є комплексом організаційно-технічних заходів запобіжного характеру, спрямованих на забезпечення постійної технічної готовності машин і механізмів до роботи і запобігання підвищеним зношуванням їх деталей, і має свої особливості. Аналіз особливостей вітчизняної та зарубіжної стратегій технічного обслуговування машин та обладнання дозволив визначити їх переваги та недоліки стосовно мобільних засобів сільськогосподарського призначення. На підставі оцінки стратегій запропоновано заходи щодо вдосконалення системи технічного обслуговування та ремонту сільськогосподарських машин, що дозволяють підвищити ефективність використання машин та обладнання за рахунок зниження часу на відновлення працездатності виробу та підвищення її інтервальної надійності. Сутність полягає в оперативному управлінні надійністю основних агрегатів та систем технічного засобу, який за допомогою методів періодичного контролю параметрів та режимів роботи виробу дозволяє визначити необхідність проведення регламентних робіт, їх трудомісткість та ефективність. Запропонований метод оперативного управління надійністю виробу забезпечує можливість розробити заходи щодо вдосконалення організації технічного обслуговування та ремонту; визначити оптимальну технологію проведення регламентних робіт; вибрати раціональну централізацію пунктів технічного обслуговування та обґрунтувати доцільність наявності підрозділів технічного сервісу.