ВИКОРИСТАННЯ МОДЕЛЕЙ DATA SCIENCE ДЛЯ АНАЛІЗУ СТАНУ РОЗВИТКУ IT-СЕКТОРУ ЄС ТА УКРАЇНИ - ЧАГОВЕЦЬ, ЛЮБОВ; ПРОКОПОВИЧ, СВІТЛАНА; ПАНАСЕНКО, ОКСАНА; ЧАХОВЕЦЬ, ВІТА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
Стаття присвячена оцінці стану розвитку ІТ-сектору ЄС та України. Для країн ЄС ІТ-ринок є пріоритетним напрямком і стратегічною метою розвитку цифрової економіки. Україна також намагається запровадити використання цифрових технологій у всіх сферах діяльності. Метою дослідження є розробка економіко-математичних моделей для оцінки та аналізу рівня розвитку ІТ-сектору в ЄС та Україні, які дозволяють аналізувати сильні та слабкі сторони цього сектору, формувати рекомендації. Проведено аналіз особливостей розвитку ІТ-сектору та обрано ключові показники. Розроблено набір моделей для оцінки рівня розвитку IT-сектору економіки ЄС. Методами кластерного аналізу побудовано моделі класифікації країн ЄС за рівнем розвитку ІТ-сектору. Аналіз стану цифрового розвитку України на європейському ринку проведено за допомогою дискримінантного аналізу. Розроблено регресійну модель для прогнозування рівня розвитку ІТ-сфери в Україні. Результати дослідження можуть бути використані під час реалізації глобальних та регіональних програм розвитку ІТ-сектору в країнах ЄС та Україні.