ПРИНЦИП СИНТЕЗУ МУЛЬТИКОМП’ЮТЕРНИХ СИСТЕМ З КОМБІНОВАНИХ АНТИВІРУСНИХ ПРИМАНОК І ПАСТОК ТА КОНТРОЛЕРУ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ ДЛЯ ВИЯВЛЕННЯ ЗЛОВМИСНОГО ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ТА КОМП’ЮТЕРНИХ АТАК - КАШТАЛЬЯН, АНТОНІНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
В роботі наведено результати досліджень щодо deception-систем для виявлення зловмисного програмного забезпечення та комп’ютерних атак. З цією метою пропонується розробити принцип синтезу мультикомп’ютерних систем з комбінованих антивірусних приманок та пасток. Такий клас систем є одним з класів deception-систем. Для розроблення принципу синтезу було здійснено аналіз архітектури deception-систем. Поділ архітектури систем за внутрішньою будовою дав змогу визначити необхідні елементи та компоненти в архітектурі системи, яка міститиме контролер та спеціалізований функціонал, і є основою для розробки концепції та методологічних основ синтезу таких систем. На відміну від відомих принципів синтезу мультикомп’ютерних систем з комбінованими приманками і пастками та контролером прийняття рішень для виявлення та протидії зловмисному програмному забезпеченню та комп’ютерним атакам, розроблений принцип синтезу таких систем містить дві визначальні вимоги щодо архітектури систем. Контролер прийнятих рішень відокремлено від центру системи, що дає змогу формувати його архітектуру відокремлено від архітектури центру системи і, як наслідок, приймати рішення щодо напрацьованих в центрі системи рішень незалежно від нього. Це обумовлено специфікою системи та надає переваги системі безпосередньо перед зловмисниками чи їх засобами, бо формує різні остаточні відповіді системи за однакових початкових умов в різні проміжки часу, що заплутує зловмисників. Наявність спеціалізованого функціоналу, який впливатиме на внутрішні події в системі та зміну її архітектури, тобто взаємодія в системі підсистем, що забезпечують її безпосереднє функціонування та спеціалізований функціонал для виявлення та протидії ЗПЗ і КА, дає змогу покращити стійкість системи та оперативність в прийнятті рішень.