КОНЦЕПТУАЛЬНА МОДЕЛЬ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ ОЦІНКИ НАСЛІДКІВ ТЕХНОГЕННИХ КАТАСТРОФ - ЛІП’ЯНІНА-ГОНЧАРЕНКО, ХРИСТИНА; КОМАР, МИРОСЛАВ; ЮРКІВ, ХРИСТИНА; ЛУК‘ЯНЧУК, ВАСИЛЬ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
У статті досліджується тема техногенної безпеки в умовах сучасної війни та важливість розробки концептуальної моделі інтелектуальної оцінки наслідків техногенних катастроф. Завданням дослідження було зібрання даних, їх аналіз, розробка моделі для прогнозування наслідків, визначення параметрів впливу та розробка рекомендацій. Отримані результати підтверджують важливість розробки такої моделі для оперативного визначення рівня небезпеки в разі техногенних катастроф. Модель базується на зборі даних, аналізі, моделюванні та оцінці наслідків, що дозволяє враховувати різноманітні аспекти катастроф та їх вплив на навколишнє середовище та людей. Результати оцінки моделі показали її ефективність у класифікації та прогнозуванні рівня небезпеки з точністю вище 77%. У майбутньому планується розширити модель, враховуючи додаткові фактори, такі як погодні умови та датчикові показники, і застосувати її у різних сферах діяльності, де важлива оперативна оцінка рівня небезпеки.