«ЗЕЛЕНА ХІМІЯ» ТА ІННОВАЦІЙНІ МАТЕРІАЛИ: ЕКОЛОГІЧНО БЕЗПЕЧНІ ПРОДУКТИ - БАШЛАЙ, СЕРГІЙ; РЕЗНІЧЕНКО, ВІТА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2023)
Стаття розглядає роль «зеленої хімії» у сталому розвитку, особливо у сфері сільського господарства, в контексті глобальної конкуренції та обмеження ресурсів. Мета дослідження – аналіз впливу «зеленої хімії» та використання інноваційних матеріалів на розвиток екологічно безпечних продуктів у сільському господарстві. Автори аналізують, як стійкість і сталий розвиток перетворюються на важливі вимоги для сучасного господарювання, зосереджуючись на балансі між охороною навколишнього середовища та безпечним виробництвом продуктів. Було визначено процеси інтеграції концепцій «зеленої хімії» у розробку екологічно безпечних продуктів, що відбуваються на рівні молекулярного дизайну та використання безпечних хімічних процесів. Досліджено впровадження інноваційних матеріалів, які сприяють створенню продуктів і процесів з мінімальним впливом на довкілля, зокрема за допомогою нетоксичних і відновлюваних ресурсів. Обґрунтовано заходи з розробки нових зелених каталізаторів та методів, які забезпечують ефективність атомів і використання безпечних розчинників. Сформовано практичне застосування принципів «зеленої хімії» в агрохімічній галузі, що сприяє зменшенню використання шкідливих хімічних речовин і пестицидів. Підкреслено значення «зеленої хімії» в сільському господарстві, зокрема в контексті виробництва харчових продуктів з низькими витратами та нульовими відходами. Надана оцінка впливу неправильного використання пестицидів на забруднення агрохімічних полів та впровадження альтернативних підходів, зокрема органічного землеробства. Визначені аспекти, що відображають комплексний підхід до вирішення проблем екологічної безпеки та сталого розвитку за допомогою «зеленої хімії», що є новаторським у контексті сучасного сільського господарства. Дослідження зосереджене на визначенні способів, якими «зелена хімія» може сприяти створенню продуктів, які мінімізують шкоду для довкілля та здоров’я людини.