СУЧАСНІ ТЕХНОЛОГІЇ ПРОЄКТУВАННЯ НАУКОВО-ДОСЛІДНОГО ТА НАВЧАЛЬНОГО ЦЕНТРУ НАРОДНИХ ПРОМИСЛІВ - ЛОГІНОВ, АНТОН; ПАРАСКА, ОЛЬГА; ЯЦЕНКО, ВІКТОР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
В статті запропоновано сучасні технології та розроблено концептуальні підходи до проєктування науково-дослідного та навчального центру, які забезпечують функціональність та відповідність історичним традиціям. Визначено основні планувальні зони та функції комплексу, що включають адміністративні, навчальні, дослідницькі, ремісничі, виставкові та рекреаційні зони, забезпечуючи ефективне використання території та сприяючи популяризації народних промислів. Розроблено планувальні рішення, що враховують особливості історичних будівель та ландшафту, включаючи зміцнення берегів, встановлення дренажних систем та інші інженерні заходи для забезпечення стійкості, сталого розвитку та безпеки комплексу. Проєкт науково-дослідного та навчального центру народних промислів у с. Седневі (Чернігівська обл.) є важливим кроком у збереженні культурної спадщини України. Він сприятиме економічному зростанню регіону та сталому розвитку, розвитку туризму, підвищенню рівня обізнаності суспільства про народні ремесла і традиції.