ВПЛИВ РОЗВИТКУ РОЗПОДІЛЕНОЇ ГЕНЕРАЦІЇ НА БЕЗПЕКУ ПОСТАЧАННЯ ЕЛЕКТРИЧНОЇ ЕНЕРГІЇ - ПРИЩЕПА, ЯРОСЛАВ; ЗАМУЛКО, АНАТОЛІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2026)
У статті досліджено роль розвитку розподіленої генерації як важливого фактора підвищення безпеки постачання електричної енергії в Україні в умовах воєнних загроз та пошкодження енергетичної інфраструктури. Показано, що розвиток невеликих генеруючих потужностей, підключених до розподільчих мереж, сприяє підвищенню стійкості енергосистеми завдяки диверсифікації джерел генерації, зменшенню залежності від великих електростанцій та зниженню ризиків масштабних відключень у разі пошкодження магістральної мережі або централізованих генеруючих об’єктів. Особливу увагу приділено ролі розподіленої генерації у забезпеченні автономного електропостачання об’єктів критичної інфраструктури, зокрема лікарень, систем водопостачання та теплопостачання, а також можливості функціонування локальних енергетичних «островів» у разі порушення роботи об’єднаної енергосистеми. У статті запропоновано індикатор «Розвиток розподіленої генерації», який може використовуватися як складова системи моніторингу безпеки постачання електричної енергії. Індикатор базується на співвідношенні встановленої потужності об’єктів розподіленої генерації до розрахункового навантаження електроспоживання регіону. Запропонований підхід передбачає розрахунок показника на регіональному рівні з подальшим агрегуванням результатів для визначення інтегрального значення індикатора на рівні держави. Це дозволяє оцінювати не лише загальний рівень розвитку розподіленої генерації, але й виявляти регіональні дисбаланси її розвитку. На основі статистичних даних щодо споживання електроенергії за регіонами України та інформації Міністерства енергетики України щодо встановленої потужності об’єктів розподіленої генерації проведено розрахунок індикатора для областей України. За результатами дослідження визначено інтегральне значення індикатора розвитку розподіленої генерації для України на рівні 0,43, що свідчить про наявність значного потенціалу для подальшого розвитку локальних генеруючих потужностей та необхідність їх більш рівномірного розподілу між регіонами. Отримані результати можуть бути використані для формування системи регулярного моніторингу розвитку розподіленої генерації.