ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ ЕФЕКТИВНОСТІ ВИЗНАЧЕННЯ ПІНОУТВОРЕННЯ ШАМПУНІВ РІЗНИМИ МЕТОДАМИ - ПАРАСКА, ОЛЬГА; НЕГОРУЙ, ВІТА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2026)
В роботі наведено результати порівняльного аналізу ефективності методів визначення показників піноутворення шампунів. Дослідження проведено із застосуванням стандартизованого методу Росс–Майлса та емпіричного методу струшування. Оцінювання здійснювали за показниками висоти, стійкості та кратності піни. Встановлено вплив складу поверхнево-активних речовин (ПАР) на інтенсивність утворення та стабільність піни. Проведено порівняння чутливості та відтворювання досліджуваних методів, що дозволило визначити їх ефективність для оцінювання піноутворення косметичних засобів. Отримані результати можуть бути використані для оптимізації методичного підходу до контролю якості шампунів.