ГЛИБИННЕ НАВЧАННЯ В ОЦІНЦІ РИЗИКІВ ДЕФОЛТУ: СУЧАСНІ ПІДХОДИ ТА ІНСТРУМЕНТИ - СИРОВЕТНИК, БОГДАН; КІСЬ, ЯРОСЛАВ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2026)
Стаття узагальнює сучасні підходи застосування глибинного навчання для оцінки ризику дефолту позичальників і портфелів. Розглядаються архітектури багатошарових перцептронів, рекурентних та часово-згорткових мереж для табличних і послідовних фінансових даних, а також трансформери для багатовимірних часових рядів і кредитних графів. Порівнюються метрики PD-моделей (ROC-AUC, PR-AUC, KS, Brier score, калібрування) з лінійними та деревоподібними базами. Окрема увага приділяється якості даних, боротьбі з дисбалансом класів (SMOTE, фокальна втрата, порогова оптимізація), часово-серійному валідуванню й стабільності в умовах дрейфу даних. Обговорюються інтерпретованість і комплаєнс глобальні та локальні пояснення (SHAP, LIME), монотонні обмеження, стабілізація ознак, документація моделей і вимоги управління модельним ризиком. Показано інтеграцію DL-моделей у кредитні пайплайни та MLOps (моніторинг, ретрейнінг, тестування на справедливість), а також використання комбінованих підходів (stacking/ensembles) і графових нейромереж для виявлення шахрайства та зв’язностей. Наведено практичні рекомендації щодо вибору архітектури, налаштування гіперпараметрів, калібрування й оцінки економічного ефекту (cut-off, очікуваний збиток, ризик-апетит), а також обмеження вартість розгортання, вимоги до обчислень, ризики перенавчання та етичні аспекти.