РОЗРОБКА АНАЛІТИЧНИХ ІНСТРУМЕНТІВ ДЛЯ ОЦІНКИ ФУНКЦІОНАЛЬНОГО СТАНУ ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОТЯГОМ ЖИТТЄВОГО ЦИКЛУ - ЛЯШКЕВИЧ, МАРІЯ; ШУВАР, РОМАН (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2026)
В роботі подано комплексний підхід до розробки аналітичних інструментів для оцінки функціональних станів програмного забезпечення (ФСПЗ) протягом усього його життєвого циклу (ЖЦ). На відміну від традиційного, ізольованого контролю якості, представлена ​​тут концепція розглядає програмну систему як динамічний обʼєкт, що існує в серії формалізованих станів та їх переходів. Функціональний стан, як інтегрована модель, охоплює дані з різних фаз, включаючи збір вимог, архітектурне проектування, впровадження, тестування, розгортання, експлуатацію та обслуговування. Аналітичні засоби забезпечують шість типів аналітики: описовий, діагностичний, прогнозний, прескриптивний, порівняльний та контекстно-адаптивний. Кожний тип аналітики визначає відповідний набір інструментів – моделей, методів, алгоритмів та метрик – для виявлення відхилень, аналізу причинно-наслідкових звʼязків, прогнозування деградації, вибору стратегій реагування та адаптації рішень до операційного середовища. Крім того, пропонується інтегрована система метрик ФСПЗ для оцінки стабільності, надійності, безпеки, адаптивності та ризику програмного забезпечення (ПЗ). Архітектуру аналітичних інструментів подано на основі фреймворку C4, детально описуючи контекстний рівень, контейнерний рівень, компонентний рівень та рівень коду. Також наведено структурні діаграми та діаграми поведінки, формати даних, інструменти візуалізації та приклади інтерфейсу користувача. Крім того, у статті досліджуються сценарії застосування аналітики ФСПЗ у тестовому режимі. В сукупності, запропоновані засоби дозволяють встановити керований, адаптивний та саморегульований шлях розробки ПЗ, що є критично важливим для складних, високоризикованих та динамічних програмних середовищ. Результати можуть бути використані для розробки систем підтримки рішень для розробки, тестування, розгортання та обслуговування ПЗ.