МЕТОДИКА ВИЗНАЧЕННЯ КРИТЕРІЇВ ДОЦІЛЬНОСТІ ТА МОЖЛИВОСТІ ВПРОВАДЖЕННЯ СИСТЕМ ЦИФРОВОГО МОНІТОРИНГУ ТПВ В СІЛЬСЬКИХ І СЕЛИЩНИХ ГРОМАДАХ - БРЕДУН, ВІКТОР; БРЕДУН, АНДРІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2026)
У статті розглядається актуальна проблема обґрунтування впровадження цифрових технологій моніторингу твердих побутових відходів (ТПВ) у системах управління відходами сільських та селищних громад Полтавської області. Запропоновано методику визначення критеріїв доцільності та можливості впровадження таких систем, яка базується на оцінці логістичних, технологічних та організаційних факторів. Введено інтегральний показник – Індекс цифрової доцільності (Іцд), що дозволяє кількісно оцінити ефективність інвестицій у цифровізацію для кожної конкретної громади або кластера. Представлено структуру багаторівневої цифрової системи управління відходами «громада – кластер – регіон», яка інтегрується в регіональну стратегію переходу до циркулярної економіки. Запропонована методика може бути використана органами місцевого самоврядування для обґрунтування та пріоритезації заходів щодо цифровізації систем поводження з відходами.