ВПЛИВ НАТРІЙ САХАРИНАТУ НА ВНУТРІШНІ НАПРУГИ НІКЕЛЮ, ОДЕРЖАНОГО ЕЛЕКТРОЕКСТРАКЦІЄЮ ІЗ МЕТАНСУЛЬФОНАТНОГО РОЗЧИНУ ВИЛУГОВУВАННЯ - СКНАР, ЮРІЙ; СКНАР, ІРИНА; БУТИРІНА, ТЕТЯНА; АМІРУЛЛОЄВА, НАТАЛЯ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2026)
Перероблення жароміцних сплавів становить важливий етап у виробництві стратегічно значущих матеріалів. Особливу роль для оборонної галузі відіграють нікелеві суперсплави, які використовують під час виготовлення елементів авіаційних турбін. Розчинення компонентів сплаву зазвичай проводять у кислому середовищі, після чого з утвореного розчину поетапно вилучають окремі складові. Для отримання металів високого ступеня чистоти одним із найрезультативніших підходів є електроекстракція з розчину вилуговування. Перспективним реагентом для вилуговування, що характеризується високою розчинністю солей компонентів жароміцних сплавів, вважають метансульфонатні розчини. При вилучення нікелю з розчинів вилуговування електроекстракційним методом формуються осади металу із значними внутрішніми напругами розтягнення. Для зниження цих напруг використовуються сульфурвмісні модифікатори властивостей нікелю, зокрема натрій сахаринат. В роботі проведено дослідження впливу натрій сахаринату на внутрішні напруги нікелю, одержаного електроекстракцією з метансульфонатного розчину вилуговування. Встановлено, що при збільшенні концентрації натрій сахаринату з 0,95 до 2,5 ммоль/л відбувається зниження внутрішніх напруг нікелю з переходом на внутрішні напруги стиснення. Збільшення густини струму знижує вплив натрій сахаринату на властивості нікелю, і внутрішні напруги розтягнення збільшуються. При зниженні температури електролізу з 333°К до 313°К спостерігається більша залежність внутрішніх напруг від густини струму. Співставлення даних з впливу натрій сахаринату на внутрішні напруги нікелю, одержаного із метансульфолнатного і сульфатного розчинів, показало, що метансульфонатний розчин має суттєві переваги. Це пов’язано з можливістю отримувати нікель з мінімальними внутрішніми напругами в широкому діапазоні густин струму.