ДОСЛІДЖЕННЯ ПАРАМЕТРІВ СИСТЕМИ ОХОЛОДЖЕННЯ ДВИГУНА ВНУТРІШНЬОГО ЗГОРЯННЯ АВТОМОБІЛЯ - СВІДЕРСЬКИЙ, ВЛАДИСЛАВ; БАБАК, ОЛЕГ; МАКОВКІН, ОЛЕГ; ВИЧАВКА, АНАТОЛІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2026)
У роботі проаналізовано недоліки відомих способів діагностування радіатора системи охолодження двигуна внутрішнього згоряння (ДВЗ), до яких належать обмежені технологічні можливості та низька продуктивність виконання дослідних операцій. Під час розрахунку охолоджувального пристрою автомобіля найбільш несприятливим є режим міського руху повністю завантаженого транспортного засобу на дорожньому підйомі зі швидкістю 20 км/год, що обмежується транспортним потоком. Саме цей режим і приймається як розрахунковий для системи охолодження. Водночас відомі методики не забезпечують можливості проведення повноцінного дослідження системи охолодження автомобіля за зазначених умов експлуатації. Проведені експериментальні дослідження блоку «радіатор–вентилятор» системи охолодження ДВЗ із використанням спеціально розробленого стенда дозволяють застосовувати отримані результати для теплового та конструктивного розрахунку радіатора з метою оцінювання його ефективності за різних режимів роботи двигуна. Запропонований спосіб дослідження та розрахунку системи охолодження двигунів внутрішнього згоряння може бути використаний під час розроблення систем охолодження транспортних засобів. Технічний сервіс радіатора автомобіля, що виконується на розробленому стенді, забезпечує можливість об’єктивного оцінювання ефективності охолодження двигуна внутрішнього згоряння.