МЕТОДИ ПІДВИЩЕННЯ РЕАКТИВНОСТІ В ІНТЕРАКТИВНИХ ІНТЕРНЕТ-СИСТЕМАХ - ГНАТЮК, ВІКТОР; ЗАНДЕР, КОСТЯНТИН (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2026)
У статті розглянуто методи підвищення реактивності інтерактивних Інтернет-систем у процесі надання послуг. Проаналізовано чинники, що впливають на середній час реакції та дисперсію затримок відповідей. Запропоновано представлення реального трафіку запитів як фрактального дискретного квазістаціонарного випадкового процесу з передбачуваними статистичними характеристиками та складовою непередбачуваних сплесків. Розроблено модель пакетного Інтернет-трафіка, метод його обслуговування засобами реалізації телекомунікаційних протоколів, а також структурно-функціональну модель інтерактивної системи як системи масового обслуговування. Запропоновано метод формування трафіка звернень, який розділяє потік на передбачувану і непередбачувану складові та перетворює нестаціонарний трафік у квазістаціонарний, що дозволяє оптимізувати параметри обслуговування й нейтралізувати вплив сплесків. Результати можуть бути використані для підвищення стабільності та якості роботи прикладних Інтернет-систем в умовах нерівномірного навантаження.