АРХІТЕКТУРА АВТОМАТИЗОВАНОЇ СИСТЕМИ ГЕНЕРАЦІЇ ТЕСТІВ - КОВТКО, АНДРІЙ; САВКІВ, ВОЛОДИМИР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2026)
Розглянуто проблему автоматизації створення модульних тестів у сучасних програмних системах. Незважаючи на широке використання модульного тестування, розроблення ефективних тестових сценаріїв залишається трудомістким процесом, а високі показники покриття коду не завжди гарантують здатність тестового набору виявляти реальні дефекти програмної логіки. Одним із перспективних напрямів підвищення ефективності тестування є використання великих мовних моделей для автоматизованої генерації тестів. Метою роботи є розроблення архітектури автоматизованої системи генерації модульних тестів, що поєднує можливості генеративного штучного інтелекту та мутаційного тестування як механізму оцінювання та вдосконалення тестового набору. Запропонована система передбачає інтеграцію результатів мутаційного аналізу у цикл автоматизованої генерації тестів з використанням великих мовних моделей, що забезпечує формування механізму зворотного зв’язку для покращення якості тестів. У роботі описано архітектуру запропонованої автоматизованої системи тестування програмного забезпечення, котра містить модулі генерації тестів, адаптації звітів мутаційного тестування, аналізу результатів та ітеративного вдосконалення тестового набору. Особливу увагу приділено проблемі уніфікації форматів звітів різних фреймворків мутаційного тестування для забезпечення їх подальшого використання у процесі формування запитів до мовних моделей. Запропонований підхід створює передумови для підвищення ефективності автоматизованого тестування програмного забезпечення та може бути застосований у різних програмних середовищах і технологічних стеках.