ПРОЦЕСИ ПОСТОБРОБЛЕННЯ ПОЛІМЕРНИХ ДЕТАЛЕЙ, ВИГОТОВЛЕНИХ МЕТОДОМ FDM: ОГЛЯД СУЧАСНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ - ДЕМЧУК, БОГДАН; ДРАЧ, ІЛОНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2026)
Метод пошарового наплавлення (FDM) став ключовою технологією адитивного виробництва для оперативного виготовлення полімерних деталей складної геометрії без дорогих прес-форм. Проте анізотропія механічних характеристик, недостатня адгезія між шарами та відхилення геометричних розмірів істотно звужують сферу застосування таких виробів у відповідальних конструкціях. У відповідь на ці виклики активно розвиваються технології постоброблення, що дозволяють підвищити щільність, міцність і точність FDM-деталей після друку. У статті здійснено порівняльний аналіз термічних, хімічних, термомеханічних методів постоброблення, а також комбінованих підходів для покращення властивостей полімерних виробів. Особливу увагу приділено технологічним параметрам процесів – температурі, тривалості відпалу та величині механічного навантаження при нагріванні. Встановлено, як зазначені фактори впливають на міцність, модуль пружності, міжшарову адгезію, шорсткість поверхні та стабільність розмірів готових деталей. З’ясовано, що оптимальний підбір режимів термомеханічної обробки забезпечує істотне зростання механічних характеристик і досягнення необхідних допусків на розміри виробів. Викладені рекомендації дають змогу обґрунтовано підбирати параметри постоброблення для конкретних полімерних матеріалів та умов їхньої експлуатації.