РЕКУРСИВНИЙ АЛГОРИТМ ВЕЙВЛЕТ-ПЕРЕТВОРЕННЯ ДЛЯ ОБРОБКИ ЗОБРАЖЕНЬ - СОЛОДКА, ВАЛЕНТИНА; ПАТЛАЄНКО, МИКОЛА; ТОМАШЕВСЬКИЙ, ІВАН; ГОГНЯК, ОЛЕКСАНДР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2026)
У цій показані та наведені нові та перспективні схеми - рекурсивні зменшенн зображень, в виді стиснення на вейвлет-перетворень, які є основою. Показані схеми направлені не тільки на якість різкості, що підвищує досліджувальне зображень, але й на зменшення часу переробки за рахунок скорочення кількості необхідних обчислень. Запропоновано комплексний підхід до реалізації алгоритму квадродерева, а також розроблено й продемонстровано новий параметричний метод сегментації зображень із використанням ранжованих перетинів блоків. Показано, що запропонований алгоритм зменшує кількість доменних блоків. Для експерименту було використано набір даних, що складається зі 102 наборів зображень квітів, при цьому для кожної категорії було доступно щонайменше 40 зображень, отриманих з різних ракурсів та за різних умов освітлення. Відповідно до експериментальних результатів, найбільш придатну модель було обрано на основі рівня подібності та часу кодування, оскільки коефіцієнт стиснення для всіх алгоритмів був приблизно однаковим. Модель MobileNet V2 продемонструвала найвищу швидкість обробки.В цьому отримані результаті підтверджує забезпечення швидкості та ефективності стиснення даних із використанням комбінації методів стиснення, незалежних від вмісту.